BERD este serios îngrijorată de acuzațiile împotriva Victoriabank

By EBRD  Press Office
@ebrd

Share this page:
EBRD headquarters London
EBRD London headquarters

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a aflat cu îngrijorare despre acuzațiile intentate de Procuratura Anticorupție a Republicii Moldova împotriva Victoriabank și despre recentul mandat al instanței care autorizează Procuratura Anticorupție să pună sub sechestru activele Victoriabank în legătură cu investigarea activităților frauduloase în sectorul bancar moldovenesc din anul 2014.

BERD, în calitate de acționar la Victoriabank, salută colaborarea băncii cu autoritățile moldovenești în  investigarea activităților care au avut loc înainte ca Banca Transilvania să devină acționar în ianuarie 2018 și înainte ca transparența acționariatului Victoriabank a fost restabilită.

BERD își exprimă încrederea că ancheta va respecta clienții Victoriabank, precum și acționarii actuali ai acesteia și se va desfășura în conformitate cu procesul cuvenit, luând în considerare potențialele consecințe asupra sistemului bancar din Moldova.

Eșecul în acest sens riscă să destabilizeze întregul sector financiar, cu consecințe grave asupra economiei Moldovei.

Fiind cel mai mare investitor instituțional din Moldova, BERD consideră că un sector bancar puternic și stabil este o precondiție a stabilității financiare și unul dintre pilonii dezvoltării și creșterii economice durabile.

Conform mandatului său, BERD a jucat un rol activ în transformarea Victoriabank lansată în 2016 și rămâne acționar în cadrul instituției controlată de Banca Transilvania și BERD.

Astăzi, Victoriabank este o instituție financiară puternică, administrată în conformitate cu cele mai înalte standarde de guvernanță corporativă și funcționează în beneficiul oamenilor, afacerilor și economiei din Moldova.

Banca deservește clienți corporativi și retail ai căror încredere a câștigat, fapt care este esențial  operațiunilor de succes pentru orice sector bancar.

Un sector bancar puternic și stabil este, de asemenea, de o importanță majoră pentru atragerea investitorilor locali și internaționali. Împreună cu un sistem judiciar transparent, statul de drept și protecția deplină a investitorilor garantată de instituțiile de stat, acesta reprezintă un element cheie al unui mediu de afaceri solid.

BERD rămâne hotărâtă să sprijine autoritățile Republicii Moldova în realizarea acestor obiective.

Share this page: