Eficientizarea energetică a clădirilor publice din Iaşi cu finanţare BERD în cadrul programului Oraşe Verzi

By Olga Rosca
@olgarosca

Share this page:

Read in English

  • Finanţare BERD de 20.5 milioane euro pentru modernizarea a 15 clădiri publice şi a depoului de autobuze şi tramvaie din Iaşi
  • Se estimează că proiectul va genera economii de energie de 34%
  • Finanţarea face parte din programul de dezvoltare durabilă urbană, BERD Oraşe Verzi

Iaşi, unul dintre cele mai mari oraşe din România, va îmbunătăţi eficienţa energetică a clădirilor publice datorită unui împrumut de 20.5 milioane de euro acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).  

Consumul energetic al clădirilor publice şi comerciale, împreună cu  emisiile provenite din sectorul de transport (autobuze, camioane şi alte vehicule), reprezintă cele mai importante surse de poluare a aerului în municipiul Iaşi. Proiectul are un potenţial important în obţinerea reducerilor de energie.

Împrumutul BERD va finanţa lucrări de eficienţă energetică pentru 15 clădiri publice şi reconstrucţia unui depou de autobuze şi tramvaie, proiectat şi echipat pentru o flotă de transport în curs de modernizare, care în prezent  include 32 de tramvaie şi 44 de autobuze electrice.

Noul depou va contribui la reducerea emisiilor de carbon în sectorul de transportul urban şi va permite optimizarea activităţii de operare şi întreţinere a flotei de transport public. Renovarea clădirilor existente şi integrarea măsurilor de eficienţă energetică şi energie regenerabilă în noul depou vor aduce  reduceri de energie de aproximativ 34%.

Proiectul face parte din cadrul programului de dezvoltare durabilă urbană al BERD, Orase Verzi, prin care municipiul Iaşi se angajează să îmbunătăţească standardele de mediu. Programul BERD Oraşe Verzi la care Iaşi a aderat în vara anului trecut a fost creat cu scopul de a sprijini muncipalităţile în efortul de creştere a standardelor de viaţă a locuitorilor.

Iaşi este al 54-lea oraş din cadrul programului BERD Oraşe Verzi, marcat de lansarea acestui proiectul pilot. In paralel cu proiectul, oraşul Iasi va dezvolta un Plan de Acţiune pentru Oraşe Verzi (GCAP) ce are ca scop identificarea problemelor de mediu şi prioritizarea de investiţii şi acţiuni strategice care să promoveze dezvoltarea durabilă a municipiului Iaşi. Planul de Acţiune pentru Oraşe Verzi din Iaşi va fi finanţat de către TaiwanBusiness – Fondul de Cooperare Tehnică BERD.

Iaşi este unul dintre cele trei oraşe din România care aderă la  Programul BERD Oraşe Verzi, alături de Craiova şi Mediaş. Până în prezent BERD a finanţat în România peste 460 de proiecte în valoare de 8,8 miliarde de euro.

Share this page: