EBRD

BERD şi Banca Transilvania oferă finanţare pentru eficienţă energetică în sectorul rezidenţial din România

By Olga Rosca
@olgarosca


Ambassador Weber V.B. Shih, Secretary General of TaiwanICDF, Lucyna Stanczak-Wuczynska, EBRD Director for EU Banks, Thomas Grasse, Board Member at Banca Transilvania, Mihaela Nadasan, Executive Manager, Head of Financial Institutions and International Relations and Nick Tesseyman, EBRD Managing Director for Financial Institutions, at the signing ceremony on the sidelines of the EBRD’s Annual Meeting and Business Forum in Nicosia, Cyprus.

In english

TaiwanICDF se alătură eforturilor de modernizare şi îmbunătăţire a clădirilor rezidențiale

Abordând o problemă esenţială pentru România – consumul ridicat de energie, BERD şi Banca Transilvania îşi unesc forţele pentru a îmbunătăţi eficienţa energetică a clădirilor rezidenţiale din ţară.

BERD acordă Băncii Transilvania un împrumut de 40 milioane de euro pentru credite destinate gospodăriilor, asociaţiilor de proprietari şi furnizorilor de servicii, pentru investiţii ce au scopul de a reduce consumul de energie.

Împrumutul face parte din Facilitatea de Finanţare a Economiei Verzi (GEFF) în România, un program cu o valoare de până la 100 milioane de euro pentru finanţarea investiţiilor în economia verde în România. GEFF va cuprinde iniţial 50 milioane de euro din fonduri puse la dispoziţie de BERD, în timp ce TaiwanICDF, care este fondul responsabil pentru programe externe de dezvoltare al Taipei China a contribuit până în prezent cu 20 de milioane de dolari SUA.

Facilitatea este prima co-finanţare propusă de BERD în colaborare cu TaiwanICDF în România şi face parte din eforturile Băncii de a atrage noi investitori instituţionali în ţară.

Programul este, de asemenea, completat de finanțare nerambursabilă pusă la dispoziţie de donatori, precum Facilitatea Globală de Mediu (GEF) şi de Fondul Special al Acţionarilor BERD pentru a oferi consiliere şi asistenţă tehnică băncilor și beneficiarilor finali.

România rămâne una din ţările cu cel mai mare consum de energie din Europa. Sectorul rezidenţial reprezintă 36% din consumul total de energie al ţării, cel mai mare dintre toate sectoarele, în timp ce media UE este de 24%.

Banca Transilvania este prima bancă din România care acordă împrumuturi din fondurile BERD destinate eficienţei energetice în sectorul rezidenţial. Se aşteaptă ca alte câteva bănci din România să se alăture programului.

Matteo Patrone, Director Regional BERD pentru România şi Bulgaria, a declarat: “Majoritatea clădirilor rezidenţiale din România au fost construite între 1960 şi 1990, cu izolaţie termică redusă. Îmbunătăţirea eficienţei energetice este o prioritate, însă accesul la finanţare pentru astfel de investiţii rămâne limitat. Suntem bucuroşi să oferim un produs financiar nou, care abordează această problemă, şi suntem încântaţi să semnăm primul proiect cu Banca Transilvania.”

Lucyna Stanczak-Wuczynska, Director BERD pentru Instituțiile Financiare din UE, a adăugat: “‎BERD este încântată să-şi unească forţele cu partenerul său îndelungat, Banca Transilvania, pentru o finanţare pionierat în eficienţa energetică în sectorul rezidenţial din România. Ne-am angajat să demonstrăm că această zonă are un potenţial de business ridicat şi aşteptăm cu nerăbdare cât mai mulţi parteneri care să se alăture efortului.”

Ambasadorul Weber V.B. Shih, Secretar General al TaiwanICDF, a comentat: “Sperăm ca această colaborare dintre TaiwanICDF şi BERD pentru programul GEFF în România, care se concentrează pe eficienţa energetică în sectorul rezidenţial va duce la o creştere în investiţiile verzi, stimulând utilizarea celor mai bune tehnologii ecologice în România. Acest lucru va aduce, de asemenea, un impact pozitiv şi sustenabil pentru mediul înconjurător. Viziunea TaiwanICDF este cea de parteneriat pentru progres şi vom continua să lucrăm cu partenerii nostri spre dezvoltare durabilă.”

Ömer Tetik, Director General al Băncii Transilvania a declarat: „Este a treia linie de finanțare a BERD primită de banca noastră pentru a susține investițiile în proiecte de eficiență energetică. Dintre acestea, primele două au fost dedicate întreprinderilor mici și mijlocii, iar cea de acum, în premieră, este pentru clienții persoane fizice. Aceste parteneriate aduc beneficii oamenilor, mediului şi economiei, iar pentru Banca Transilvania este o nouă oportunitate de a susține spiritul antreprenorial şi creșterea sănătoasă și sustenabilă a economiei românești.”

Înfiinţată în 1994, Banca Transilvania este a doua cea mai mare bancă după totalul activelor din România. BERD este acţionar din 2001.

BERD este cel mai mare investitor instituţional din România. Banca a investit până în prezent peste 7,5 miliarde euro în aproape 400 de proiecte.

Fondul Internaţional de Cooperare şi Dezvoltare (TaiwanICDF) este dedicat promovării dezvoltării socio-economice, creşterii resurselor umane şi promovării relaţiilor economice într-o serie de ţări partenere în curs de dezvoltare. Fondul are sediul în Taipei şi este activ în întreaga lume.