Vicepreședintele BERD Alain Pilloux va efectua o vizită în Moldova

By Vanora Bennett

Share this page:

READ IN ENGLISH

  • Vicepreședintele BERD, Alain Pilloux, începe luni o vizită de trei zile în Moldova
  • Pilloux și autoritățile moldovene vor discuta despre modalitățile de susținere a Moldovei în contextul războiului în Ucraina
  • Securitatea alimentară și energetică, și statutul de candidat al Republicii Moldova de aderare la UE, se vor afla în centrul discuțiilor

Alain Pilloux, Vicepreședintele BERD, vizitează luni Moldova cu scopul de a sublinia susținerea oferită de BERD Moldovei în contextul războiului din Ucrainei, pentru a purta  discuții cu liderii moldoveni, care se vor concentra pe securitatea alimentară și energetică a țării, și modalitățile de asigurare a înaintării statutului de candidat al Republicii Moldova pentru aderarea la  Uniunea Europeană.

În timpul vizitei sale de trei zile, dl, Pilloux urmează, de asemenea, să meargă la Portul Internațional Liber Giurgiulenisingurul port fluvial din Moldova. Banca este unicul proprietar al Danube Logistics SRL, operatorul Portului. Volumul mărfurilor care au trecut prin Portul Giurgiulești s-a dublat în 2022, de când Rusia a impus blocada asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, punând în evidență valoarea portului în vederea sporirea securității alimentare și energetice a Republicii Moldova și a regiunii.

Vizita domnului Pilloux vine după semnarea în iunie a unui împrumut acordat de BERD în sumă de 300 milioane de euro pentru susținerea securității energetice a Republicii Moldova.

Aceasta face parte din acele 2 miliarde de euro, oferite prin intermediul Cadrului de reziliență și mijloacelor pentru bunăstare pe care BERD l-a creat în această primăvară în vederea susținerii Ucrainei și țărilor vecine pentru a putea face față provocărilor războiului, care a strămutat milioane de ucraineni. Cadrul variază de la sprijinul pentru restructurare și lichidități de urgență pentru întreprinderi, și sprijin pentru redresarea întreprinderilor mici și mijlocii până la suportul acordat pentru securitatea energetică.

În cazul Republicii Moldova, BERD colaborează îndeaproape cu Guvernul atât la sporirea securității energetice, cât și la securitatea alimentară, inclusiv prin promovarea activă a funcționării și dezvoltării cu succes a Portului Giurgiulești, care este un element cheie de infrastructură pentru țară.

În Republica Moldova, dl, Pilloux, se va întâlni cu Președintele Maia Sandu, Prim-ministrul Natalia Gavriliță, Președintele Parlamentului Igor Grosu, Ministrul Economiei și Guvernatorul BERD Sergiu Gaibu, Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, parteneri de dezvoltare, clienți de afaceri, precum și colegi de la Portul Internațional Liber Giurgiulești.

BERD este un important investitor instituțional în Republica Moldova și până în prezent, a investit 1,7 miliarde de euro în țară prin intermediul a 158 de proiecte. De asemenea, a oferit servicii de consultanță pentru mai mult de 1.000 de companii din Moldova pentru a le ajuta să-și îmbunătățească performanța și să se dezvolte.

Obiectivul BERD în Moldova este de a crea un mediu care să sprijine activitatea sectorului privat, promova standardele europene în toate sectoarele și integrarea regională pentru a aduce producătorii autohtoni mai aproape de piețele lor, precum și crearea unor utilităților publice eficiente și durabile, care au un impact direct asupra vieții oamenilor.

Share this page: