EBRD

BERD finanţează achiziția de autobuze noi în Braşov

By Olga Rosca
@olgarosca

EBRD finances new buses for Romanian city Brasov

in english

Operatorul de transport public își va eficientiza activitatea

Printr-o investiţie care vizează beneficiile de mediu şi principiile comerciale în domeniul serviciilor publice, BERD finanţează achiziţia a 105 autobuze noi în Braşov. Împrumutul total acordat se ridică la 114 milioane de lei (echivalentul a 25 de milioane de euro).

Autobuzele vor respecta standardele EURO-6, îmbunătăţind calitatea aerului prin reducerea emisiilor de CO2 şi a altor poluanţi. Totodată autobuzele vor fi dotate cu rampe de acces pentru cărucioare, oferind un confort sporit şi o mai mare accesibilitate persoanelor cu dizabilităţi.

Vehiculele de transport în comun vor fi achiziţionate de către Compania de Transport Public Brașov RATBv, beneficiarul împrumutului BERD. Ca parte a pachetului de finanţare, banca va oferi servicii de asistenţă tehnică pentru a ajuta compania să-și crească gradul de eficiență şi să consolideze cadrul instituțional și de reglementare a serviciului de transport public. Consultanța va include realizarea unui studiu de trafic şi a unui plan de transport pe termen lung, precum şi stabilirea unor parametri de performanță în cadrul contractelor-cadru de servicii  publice, contribuind astfel la modernizarea infrastructurii publice de transport din Braşov.

“Acest proiect încurajează dezvoltarea locală în Brașov și zonele conexe”, a declarat Matteo Patrone, Director Regional al BERD pentru România şi Bulgaria. “O infrastructură îmbunătățită ajută nu doar economia locală ci reprezentă și un stimul de dezvoltare a turismului în regiune.”

Împrumutul către Compania de Transport Public Braşov (RATBv) face parte din Programul BERD pentru Mobilitate Durabilă şi Acces la Transportul Rutier, program care finanţează îmbunătăţirea infrastructurii şi a serviciilor de transport public din România. Acest program este aliniat principiilor din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a oraşului Brasov, care se axează pe modernizarea sistemului de transport public.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituţionali din România. Până în prezent banca a investit peste 7,6 miliarde de euro în peste 400 de proiecte în ţară.