BERD și UE sprijină maib în stimularea finanțării pentru companiile din Moldova

By Olga Rosca
@olgarosca

Share this page:

Read in English

  • BERD extinde cadrul nefinanțat de partajare a riscurilor în valoarea de până la 20 de milioane de euro pentru maib
  • Împrumut suplimentar de 5 milioane de euro, acoperit de UE, pentru creditarea întreprinderilor
  • Companiile moldovenești vor beneficia de acces mai bun la finanțe

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) oferă un nou pachet financiar băncii maib pentru a ajuta întreprinderile mici, mijlocii și anumite întreprinderi mai mari din Moldova să obțină acces mai mare la finanțare.

Pachetul include un fond de 20 de milioane de euro, prin care BERD va partaja expunerea maib față de întreprinderile locale prin participarea nefinanțată la risc, asemănătoare unei garanții.

Maib va primi, de asemenea, un împrumut de 5 milioane de euro în cadrul Liniei de credit EU4Business-BERD pentru împrumuturi acordate companiilor locale. Noul împrumut se bazează pe istoricul solid al maib de a fi debursat 30 de milioane de euro în cadrul liniei de credit în ultimii doi ani.

Finanțarea este destinată întreprinderilor mici și mijlocii locale ca să-și actualizeze produsele și serviciile în conformitate cu standardele Uniunii Europene (UE), să crească competitivitatea locală și să profite de oportunitățile comerciale internaționale. Se preconizează că cel puțin 70% din împrumut va finanța investițiile în tehnologii ecologice.

UE completează finanțarea BERD cu granturi și asistență tehnică gratuită pentru debitori în cadrul Inițiativei sale EU4Business.

Din momentul lansării sale în 2016, aproximativ 350 de companii moldovenești au beneficiat deja de program.

Octavian Costaș, director asociat BERD, senior banker, a declarat: ‘’Ne face plăcere să ne unim eforturile cu partenerii noștri vechi, Uniunea Europeană și maib, pentru a susține companiile din Republica Moldova cu finanțare atât de necesară. Semnarea de astăzi va crea mai multe oportunități pentru un număr mai mare de companii din toată țara pentru a investi în redresare, creștere și dezvoltare pe termen lung”.

Jānis Mažeiks, Ambasadorul UE în Republica Moldova, a afirmat: “Susținerea ÎMM a fost și rămâne a fi miezul asistenței, pe care UE o oferă Republicii Moldova și cetățenilor acesteia, care joacă un rol esențial în construirea economiilor moderne, datorită capacității lor de inovație și adaptare la piețele în rapidă schimbare. Astăzi, în parteneriat cu BERD și în baza abordării Echipa Europa, un alt pas concret a fost făcut pentru a îmbunătăți accesul ÎMM moldovenești la finanțare, care este esențială pentru implementarea tehnologiilor moderne și sporirea competitivității. Încurajăm ÎMM din Republica Moldova să folosească avantajul noilor oportunități, care le sunt oferite în cadrul EU4Business și în parteneriat cu băncile locale”.

Giorgi Shagidze, CEO maib, a menționat: „Acesta este un produs unic pentru clienții noștri, care ne va sprijini să răspundem solicitărilor sporite de finanțare și susținere a afacerilor în creștere, astfel investind în dezvoltarea pe termen lung a economiei țării. Îmi exprim recunoștința față de BERD și UE pentru parteneriatul lor continuu cu maib și pentru sprijinul de lungă durată acordat economiei Republicii Moldova. Semnarea Acordului de partajare a riscurilor este o dovadă a expertizei maib în domeniul creditării și a capacității noastre de a oferi cele mai necesare produse și servicii financiare companiilor locale. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu partenerii noștri valoroși pentru a crea condiții afacerilor din Moldova să rămână competitive și să prospere”.

Maib  este cea mai mare bancă din Republica Moldova, deservind 1 milion de clienți printr-o rețea de 58 de sucursale și 86 de agenții.

BERD este principalul investitor instituţional din Republica Moldova. De când și-a lansat activitatea, Banca a investit peste 1,4 miliarde euro prin intermediul a 146 de proiecte în sectoarele financiar, agroindustrial, energetic, infrastructură și producție din țară.

Share this page: