EBRD

BERD achizitioneaza obligatiuni emise de Unicredit Bank Romania

By Olga Rosca
@olgarosca

EBRD acquires bonds issued by Unicredit Bank Romania

in english

BERD investeste 152.5 milioane RON (33.4 milioane euro) intr-o transa de obligatiuni negarantate, emise de UniCredit Bank S.A., subsidiară din România a UniCredit S.p.A. și una dintre cele mai importante instituții financiare din țară.

Transa face parte dintr-o emisiune de obligatiuni de 610 milioane de lei emisa de banca, o institutie importanta cu o retea nationala de aproape 200 de sucursale, care deserveste peste 600.000 de clienti. Fondurile atrase prin emisiunea de obligatiuni ii vor permite băncii sa-si sporeasca susținerea față de economia reala.

Dezvoltarea pietei de capital este una dintre prioritatile BERD in tarile in care aceasta investeste. In acest context, Banca a lansat un program pentru susținerea emisiunilor de obligaţiuni ale instituțiilor financiare din Romania, care vizeaza in mod specific dezvoltarea pietei de obligatiuni, diversificarea surselor de finantare si solutionarea necorelărilor de maturitate între activele şi pasivele băncilor. In ultimii ani, Banca si-a extins activitatile inclusiv în sfera obligațiunilor corporative si doar in urma cu o luna a incheiat o tranzactie de referinta cu Globalworth Real Estate Investments.

Matteo Parone, Director Regional BERD pentru Romania si Bulgaria, a declarat: „Aceasta este o tranzactie importanta pentru UniCredit, pentru BERD si pentru economia romaneasca. Investiția noastră în emisiunea de obligatiuni nesecurizate nu este doar un semn al increderii in partenerul nostru, ci si un semnal catre piata. In acelasi timp, fondurile atrase în urma emisiunii vor putea fi folosite pentru finanţarea creşterii întreprinderilor private locale.”

Lucyna Stańczak-Wuczyńska, Director BERD pentru Instituţii Financiare, Banci UE,a adaugat: “Dezvoltarea pietei locale de capital este esentiala pentru continuarea creşterii şi dezvoltării Romaniei, iar BERD se angajeaza sa sprijine aceste lucruri. Lansarea cu succes este o marturie a calitatii produsului si a apetitului pieței. Suntem mandri sa fim asociati cu aceasta tranzactie si ramanem deschişi pentru susţinerea unor astfel de tranzacții în continuare.”   

“Suntem incantati ca am incheiat cu succes aceasta emisiune de obligatiuni si ca am vazut un interes crescut din partea investitorilor nostri. Ne dorim sa continuam diversificarea structurii noastre de finantare, iar in Romania suntem prima banca ce a lansat produse de investitii mulate pe nevoile investitorilor locali calificati, in conformitate cu caracteristicile si capacitatea economiei romanesti.” a declarat Rasvan Radu, CEO al UniCredit Bank.

BERD este cel mai mare investitor instituţional din România, iar dezvoltarea pieţelor de capital se află printre priorităţile instituţiei în această ţară. BERD-ul promovează stabilitatea sectorului  financiar, consolidarea infrastructurii prin îmbunătăţirea eficientei şi o mai mare implicare a sectorului privat, precum şi restructurarea sectorului energetic şi creşterea eficienţei energetice şi a durabilităţii.

Banca a investit până în prezent în România aproape 7.5 miliarde euro în aproape 400 de proiecte.