EBRD

Novi šef EBRD kancelarije u Crnoj Gori, Jaap Sprey, preuzima dužnost

By Olga Rosca
@olgarosca

New head of EBRD office in Montenegro, Jaap Sprey, takes up post

IN ENGLISH

Fokus će biti na integrisanoj i „zelenoj“ ekonomiji i jačanju konkurentnosti

Jaap Sprey, @SpreyJaap, novi šef kancelarije EBRD u Crnoj Gori, preuzeće danas svoju dužnost u Podgorici.

Gdin Sprey je prethodno bio na poziciji regionalnog direktora EBRD-a za Kipar, Grčku, Rumuniju i Tursku u Sektoru za finansiranje i razvoj malih i srednjih preduzeća.

Holanđanin po nacionalnosti, Jaap Sprey se pridružio Banci 1997. godine kako bi uspostavio i rukovodio Rezidentnom kancelarijom EBRD-a u Aškabatu, u Turkmenistanu. Tokom 2004. Godine, pridružio se timu za Prirodne resurse u sjedištu EBRD-a u Londonu, a kasnije timu zaduženom za Rusiju i Centralnu Aziju. Od 2006. godine, Jaap Sprey je radio u BNP Paribas-u, a zatim u Evropskoj komisiji, prije povratka u EBRD 2011. Godine, gdje je preuzmeo poziciju regionalnog direktora u Sektoru za finansiranje i razvoj malih i srednjih preduzeća.  

Na novoj poziciji, gdin Sprey će rukovoditi aktivnostima EBRD-a u Crnoj Gori, sa fokusom da se ekonomija učini konkurentnijom, integrisanom i “zelenom”.

Gdin Sprey je rekao: “Počastvovan sam preuzimanjem ovog novog zadatka u trenutku kada Crna Gora napreduje u procesu približavanja članstvu u Evropskoj uniji i postaje još značajnija za regionalnu integraciju Zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope. EBRD već dugo ima vodeću ulogu u integraciji Zapadnog Balkana, kroz finansiranje razvoja transportnih i energetskih infrastrukturnih veza u regionu. Moje čvrsto opredjeljenje je da nadogradim uspješne rezultate Banke u Crnoj Gori. Zajedno sa timom, posvećeno ću raditi na jačanju crnogorske ekonomije kroz investicije, savjete i podršku reformama.”

EBRD je do sada investirao ukupno 530 miliona u različite sektore crnogorske ekonomije.