
- BERD își asumă un angajament inițial în valoare de până la 40 de milioane dolari SUA în Fondul de Creștere IV al Horizon Capital de până la 50 de milioane dolari SUA din pachetul aprobat de Consiliu
- Fondul se va concentra pe capitalul de creștere în IMM-urile tehnologice și orientate spre export din Ucraina și Moldova
BERD s-a angajat să finanțeze cu până la 40 milioane dolari SUA (40 milioane de euro) Fondul de Creștere IV al Horizon Capital (HCGF IV), gestionat de Horizon Capital, un manager de capital propriu pentru Ucraina și Moldova și un client vechi al BERD. Banca și-ar putea ulterior majora angajamentul față de fond până la 50 milioane dolari SUA.
HCGF IV își propune să adune până la 250 milioane dolari SUA pentru a face investiții de capital de creștere, variind în medie între 10 milioane dolari SUA și 30 milioane dolari SUA, cu accent pe întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) orientate spre tehnologie și export din Ucraina și Moldova.
Acordul, semnat astăzi la biroul din Londra al Corporației Financiare Internaționale (IFC), se conformează angajamentului BERD de a investi peste 1 miliard de euro în Ucraina în acest an.
"Salutăm noul fond al Horizon, care va avea un efect catalitic important asupra pieței ucrainene și regionale", a declarat Hassan El Khatib, directorul general al BERD, Capital, la ceremonia de semnare. "Fondul nu numai că va îmbunătăți reziliența piețelor private de capital din regiune prin dezvoltarea capitalului privat ca sursă alternativă de finanțare, dar va stimula și incluziunea, oferind sprijin întreprinderilor afectate de război. Prin această investiție, BERD și partenerii săi internaționali reduc efectiv un decalaj de finanțare cauzat de condițiile nefavorabile ale pieței, prin aducerea unui fond de capital privat pentru a suplini finanțarea disponibilă”.
Printre primii investitori apropiați ai fondului, alături de BERD, se numără IFC, DEG-Deutsche Investitions- und Entwicklungsgesellschaft, Banca Olandeză de Dezvoltare Antreprenorială (FMO), Fondul Elvețian de Investiții pentru Piețele Emergente, Western NIS Enterprise Fund și Zero Gap Fund, o colaborare de investiții de impact între Fundația Rockefeller și Fundația John D. și Catherine T. MacArthur.
Invazia rusă a Ucrainei din 24 februarie a creat provocări fără precedent pentru economia ucraineană. Unele întreprinderi și-au încetat activitatea, în timp ce altele au fost nevoite să se adapteze la o nouă realitate a perturbărilor logistice, a deficitelor de combustibil, a recolării instalațiilor de producție și a personalului, a controalelor valutare mai stricte și a deficitului de finanțare. Cu toate acestea, companiile ucrainene au demonstrat o mare rezistență, în timp ce IMM-urile orientate spre tehnologie și-au dovedit importanța pentru economie de la începutul războiului, contribuind la renașterea economică a țării.
HCGF IV va menține atenția Horizon Capital asupra companiilor orientate spre tehnologie și export, înregistrate în urmă cu peste un deceniu, bazându-se pe contribuția adusă sectorului tehnologiei informației (IT) din regiune de către Fondul predecesor al Horizon Capital, vintage 2017, în valoare de 200 de milioane de dolari SUA, susținut și de BERD.
La sfârșitul anului 2021, Horizon Capital a lansat strângerea de fonduri pentru noul său fond emblematic, vizând inițial să ajungă la prima închidere până în aprilie 2022. Declanșarea războiului împotriva Ucrainei a amânat procesul, dar strângerea de fonduri a fost relansată la scurt timp după aceea, susținută de performanța puternică a companiilor existente din portofoliul Horizon.
BERD s-a angajat să investească peste 1 miliard de euro în acest an pentru a sprijini economia ucraineană, împărtășind riscuri cu donatori și parteneri. Pentru a acoperi cele mai urgente nevoi actuale ale economiei ucrainene, BERD acordă prioritate la cinci domenii: finanțarea comerțului, securitatea energetică, infrastructura vitală, securitatea alimentară (care acoperă furnizarea de lichidități fermierilor prin bănci pentru sezonul de semănare de primăvară, precum și companiilor agroindustriale și producătorilor de alimente și comercianților cu amănuntul) și furnizarea de lichidități companiilor farmaceutice. Până în prezent, BERD a investit 920 milioane euro ca răspuns la războiul împotriva Ucrainei.
BERD a condamnat la scurt timp invazia rusă din Ucraina pe 24 februarie și s-a angajat să fie alături de Ucraina. La începutul lunii aprilie, Consiliul Guvernatorilor BERD a votat pentru suspendarea accesului Rusiei și Belarusului la finanțarea și expertiza BERD, iar banca și-a închis birourile în cele două țări.