EBRD

Η EBRD και η ΕΕ υποστηρίζουν την εταιρεία Αρκάδι στην Ελλάδα

By Olga Aristeidou

Award-winning, eco-friendly and natural soaps travel the world

© Arkadi

In english

Η χρήση φυσικών συστατικών και οικολογικών συσκευασιών, oι πράσινες πρωτοβουλίες και προγράμματα, καθώς και η αναγνώριση με πιστοποιητικά και βραβεία, είναι μόνο μερικά από τα επιτεύγματα της εταιρείας Αρκάδι.

Μέσω του συμβουλευτικού της προγράμματος για μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD), με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ευρωπαϊκού Κόμβου Επενδυτικών Συμβουλών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, βοήθησε την εταιρεία να επεκταθεί σε νέες αγορές. H εταιρεία Αρκάδι έχει πλέον αρχίσει να διερευνά ευκαιρίες σε νέες αγορές και να εξάγει τα προϊόντα της στο εξωτερικό.

Από την ίδρυση της το 1946 στην Κρήτη, ένα νησί που φημίζεται παγκοσμίως για την παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου, η εταιρεία άρχισε να παράγει πράσινο σαπούνι. Πήρε την ονομασία Αρκάδι προς τιμήν της Μονής Αρκαδίου στο Ρέθυμνο, αλλά και της ομώνυμης επαρχίας.

Το Αρκάδι είναι τώρα μία επιχείρηση τρίτης γενιάς, με επικεφαλής τη Μαρία Μαλικούτη, εγγονή του ιδρυτή Γεωργίου Μαλικούτη.

Τα βρεφικά προϊόντα τους (Arkadi baby σκόνη, υγρό και μαλακτικό) είναι το σήμα κατατεθέν τους και έχουν μπει στο σπίτι κάθε ελληνικής οικογένειας.

Όμως από τότε, η εταιρεία έχει αναπτυχθεί πολύ και πρόσφατα άρχισε να παράγει και καλλυντικά. Τώρα, εκτός από σαπούνια και μαλακτικά, η Αρκάδι παράγει επίσης αφρόλουτρα, σαμπουάν και κρέμες σώματος, χωρίς συνθετικά, πρόσθετα, χρωστικές ουσίες ή αρώματα, χρησιμοποιώντας πάνω από 98% φυσικά συστατικά από την ελληνική χλωρίδα (καλέντουλα,  αλόη, βιολογικό ελαιόλαδο, λεβάντα και χαμομήλι).

Προστατεύουμε τη φύση με φυσικά προϊόντα

Παραδοσιακά, παραγωγοί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας φτιάχνουν πράσινο σαπούνι χρησιμοποιώντας την παραγωγή ελαιόλαδου του περασμένου έτους. Με αυτόν τον τρόπο, τίποτα δεν πάει χαμένο!

Το πράσινο σαπούνι έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό: είναι βιο-αποικοδομήσιμο. Οι παραγωγοί χρησιμοποιούν τα μη βρώσιμα συστατικά της ελιάς, για παράδειγμα τα κουκούτσια, για να φτιάξουν σαπούνι. Επομένως, όταν αυτό γυρίζει ξανά στη φύση με την μορφή απορριμμάτων μέσα από το νερό που παρασύρει το σαπούνι όταν πλένουμε τα χέρια ή τα ρούχα μας, δε μολύνει το περιβάλλον στο οποίο καταλήγει.

«Η περιβαλλοντική συνείδηση ​​ήταν πάντα στο DNA της επιχείρησης. Δεν είναι κάτι που εμείς το γνωρίσαμε σήμερα, το φωνάζουμε εδώ και χρόνια», επισημαίνει η Μαρία Μαλικούτη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Αρκάδι.

Όλα αυτά τα χρόνια η εταιρεία έχει αναγνωριστεί με πολλές πιστοποιήσεις τόσο για την ποιότητα των προϊόντων της, όσο και για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί, καθώς και για τη βέλτιστη λειτουργία των χώρων εργασίας και παραγωγής της.

Οι άνθρωποι της Αρκάδι προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τους είναι μια ασφαλής επιλογή για τους ανθρώπους, τα ζώα, τον αέρα και τη θάλασσα, για όλες τις επιφάνειες και τα υφάσματα, τόσο εντός όσο και εκτός των νοικοκυριών.

Επιπλέον, η εταιρεία Αρκάδι έχει εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης για συσκευασίες και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά παραγωγής.

H νέα 100 τοις εκατό ανακυκλώσιμη συσκευασία, παράγεται κατά τουλάχιστον 50 τοις εκατό από ανακυκλωμένα αλιευτικά δίχτυα, κάβους και καραβόσχοινα, συμβάλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο τα μέγιστα στην προστασία των θαλασσών, των λιμνών και των ποταμών.

«Αν εμείς δεν απορροφήσουμε νέες τάσεις, όπως για παράδειγμα από τη χρήση ανακυκλωμένων αλιευτικών διχτυών, αυτές οι τάσεις θα σταματήσουν. Μόνο αν οι εταιρείες συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους projects, έργα θα συνεχιστούν αυτές οι πρωτοβουλίες. Αυτό είναι το μέλλον,» λέει η κα Μαλικούτη.

Και συνεχίζει «Οι Έλληνες καταναλωτές αγκαλιάζουν όλο και περισσότερο τα πράσινα προϊόντα. Δεν αρκεί να είμαστε εμείς μόνο ασφαλείς. Πρέπει όλος ο πλανήτης να είναι ασφαλής».

Πλύνετε τα χέρια σας - το motto της πανδημίας

Από όταν ξεκίνησε η πανδημία, το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών συνίσταται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων καθώς και από τις εθνικές υπηρεσίες υγείας ως ένα από τα μέτρα που βοηθούν στην πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού. Έτσι το πιο συχνό πλύσιμο των χεριών έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων.

«Το πράσινο σαπούνι έχει αξιοσημείωτες απολυμαντικές ιδιότητες και διατηρείται πάντα αποστειρωμένο, λόγω του χαμηλού βαθμού οξύτητας που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων», εξηγεί η κα Μαλικούτη, περιγράφοντας πώς η πανδημία έδωσε την ευκαιρία στο πράσινο σαπούνι να επιστρέψει στα ελληνικά σπίτια. Τα προϊόντα Αρκάδι παρατήρησαν αύξηση 243 τοις εκατό στις πωλήσεις του πράσινου σαπουνιού τους.

Η πανδημία ώθησε επίσης τις επιχειρήσεις, όπως και το Αρκάδι, να σκεφτούν πιο δημιουργικά ώστε να επιβιώσουν ή και να συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Το Αρκάδι δημιούργησε ένα νέο υγρό πράσινο σαπούνι για τα χέρια με αντιβακτηριδιακό παράγοντα, σε πρωτοποριακή οικολογική συσκευασία από ανακυκλωμένα δίχτυα. Πωλείται σε μίνι φακελάκια των 3 γραμμαρίων που ο καθένας μας μπορεί να έχει μαζί του και να χρησιμοποιεί για να πλύνει τα χέρια του μόνο με τη βοήθεια λίγο νερού, εάν δεν θέλει να χρησιμοποιήσει αλκοολούχα υγρά και τζελ.

Χάρη σε αυτό το πρωτοποριακό προϊόν, το Αρκάδι κέρδισε δύο πράσινα βραβεία στις αρχές του έτους.

«Η πανδημία ήταν μία δοκιμασία που εγώ προσωπικά πιστεύω θα μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Η επόμενη μέρα θα μας βρει με καλύτερη συμπεριφορά προς τους εαυτούς μας, τους γύρω μας και το περιβάλλον» λέει η κα Μαλικούτη.

Αλλά ακόμη και πριν από την πανδημία, το Αρκάδι είχε ξεκινήσει μία καινούρια πρωτοβουλία, τα λεγόμενα «Arkadi green stops». Ειδικοί με φορητούς νιπτήρες έδειχναν στους πολίτες και ιδιαίτερα στα παιδιά πώς να πλένουν σωστά τα χέρια τους. Οι νιπτήρες εκτέθηκαν σε εμπορικά κέντρα, όπου περισσότερα από 7.500 παιδιά έπλυναν τα χέρια τους και περίπου 100.000 επισκέπτες ήρθαν σε επαφή με το Αρκάδι και έμαθαν για αυτήν την πρωτοβουλία.

Εν μέσω της πανδημίας, και σε συνεργασία με ορισμένους δήμους σε όλη τη χώρα, το Αρκάδι οργάνωσε μια παρόμοια πρωτοβουλία, αλλά αυτή τη φορά κατά τη διάρκεια των ημερών αιμοδοσίας.

Ανυπομονούμε να γνωρίσουμε τα πράσινα προϊόντα Αρκάδι σε όλο τον κόσμο, με τη βοήθεια της EBRD.

 

Συμβουλές για το πώς να πλένετε τα ρούχα σας με πιο οικολογικό τρόπο

Το Αρκάδι μοιράζεται μερικές εξαιρετικές συμβουλές για το πώς να πλένετε τα ρούχα σας με πιο οικολογικό τρόπο.

1. Χρησιμοποιήστε προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον με λιγότερα χημικά και περισσότερα φυσικά συστατικά.

2. Πλύνετε σε χαμηλές θερμοκρασίες για να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας.

3. Επιλέξτε πλύσιμο χωρίς πρόπλυση. Αυτό βοηθά να εξοικονομήσετε νερό και ενέργεια. Είναι προτιμότερο να ξεκινάτε το πλυντήριο όταν υπάρχουν αρκετά ρούχα.

4. Στεγνώστε τα ρούχα με τη βοήθεια του ήλιου και όχι με στεγνωτήριο, για να εξοικονομήσετε ενέργεια.

5. Το σωστό πλύσιμο ρούχων με ποιοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα βοηθά στη μείωση του σιδερώματος, γεγονός που συμβάλλει στη λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.

6. Μην γεμίζετε υπερβολικά το πλυντήριο, έτσι ώστε τα ρούχα να πλένονται καλύτερα και να μην χρειάζεται να πλυθούν δύο φορές.

7. Ακόμα και 40 γραμμάρια ποιοτικού απορρυπαντικού είναι αρκετά. Δεν υπάρχει λόγος υπερβολικής δοσολογίας και μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα και να μειώσουμε τα απόβλητα.

8. Μην ξεχάσετε να ανακυκλώσετε τη συσκευασία μετά τη χρήση.