EBRD

H Tetraform στη μάχη κατά του κορονοϊού με νέες ασπίδες προστασίας προσώπου

By Olga Aristeidou


in english 

Η EBRD και η ΕΕ βοήθησαν την ελληνική εταιρεία να αναπτύξει νέα στρατηγική πωλήσεων και να αναπτυχθεί

Όταν πριν από λίγους μήνες ο ιδιοκτήτης της Tetraform, Νικόλαος Τσεκλίδης, ζήτησε την υποστήριξη της EBRD δεν μπορούσε να φανταστεί τις αλλαγές που θα έπρεπε να κάνει στην επιχείρησή του για να καταπολεμήσει την πανδημία του κορονοϊού λίγο αργότερα.

Η Tetraform είναι μία από τις εταιρείες στην Ελλάδα που άλλαξε την παραγωγή της για να ανταποκριθεί στην πρόκληση του κορονοϊού. Ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα ανθεκτικότητας και αλληλεγγύης, η εταιρεία άρχισε να παράγει ασπίδες προστασίας προσώπου για να εξασφαλίσει τη συνέχεια της παραγωγής της και να δώσει χείρα βοηθείας σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του Covid-19.

Η Tetraform είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, που δραστηριοποιείται στον τομέα της θερμοδιαμόρφωσης πλαστικών, της βιομηχανικής εκτύπωσης, της μεταξοτυπίας και της κατασκευής πλαισίων ελαστικών, που ιδρύθηκε το 2002. Η έδρα της είναι στο Κιλκίς και απασχολεί 12 άτομα. Οι κύριοι πελάτες της είναι γαλακτοκομικές εταιρείες, κατασκευαστές εμπορικών ψυγείων, διαφημιστικές εταιρείες, καθώς και φαρμακεία και εταιρείες καλλυντικών.

Σε ένα έργο που έληξε στις αρχές Απριλίου 2020, η EBRD, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μέσω του Ευρωπαϊκού Κόμβου Επενδυτικών Συμβουλών της ΕΤΕπ, βοήθησε την Tetraform να αναπτύξει μια νέα στρατηγική πωλήσεων, να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της και να αναπτυχθεί.

Μέχρι τα μέσα του 2019, οι πωλήσεις της εταιρείας πραγματοποιούνταν μόνο «από στόμα σε στόμα». Τον Ιούνιο του 2019, η εταιρεία λάνσαρε την καινούρια της ιστοσελίδα και προσέλαβε έναν υπεύθυνο πωλήσεων. Έτσι, η εταιρεία χρειάστηκε συμβουλές από ειδικούς για να αναπτύξει μια πιο δομημένη στρατηγική πωλήσεων και να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της. Με την υποστήριξη της EBRD, η εταιρεία εφάρμοσε μια νέα μεθοδολογία για την έρευνα και την κατηγοριοποίηση νέων αγορών-στόχων, καθώς και νέους τρόπους προσέγγισης και επικοινωνίας των τεχνολογιών της σε αυτούς τους νέους στόχους.

Πρόσφατα, οι αυξημένες ανάγκες για ιατρικά εργαλεία λόγω του κορονοϊού οδήγησαν την Tetraform στο σχεδιασμό και την παραγωγή ασπίδων προστασίας προσώπου για ιατρικό προσωπικό, αλλά και για υπαλλήλους που βρίσκονται σε συνεχή επαφή με πολλούς ανθρώπους.

«Έχουμε αλλάξει την παραγωγή μας για να βοηθήσουμε τη χώρα, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας», δήλωσε ο κ. Τσεκλίδης.

Μετά από συζητήσεις με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, η Tetraform άρχισε να παράγει ασπίδες προσώπου που προστατεύουν από αιωρούμενα μικροσταγονίδια, έχουν μοντέρνο σχεδιασμό, είναι πολύ ελαφριές και δεν θολώνουν, ακριβώς όπως τα γυαλιά, χάρη στην ικανοποιητική απόσταση από το πρόσωπο και τον επαρκή αερισμό. Οι ασπίδες προσώπου συναρμολογούνται εύκολα, είναι ρυθμιζόμενες στο κεφάλι, χωράνε πάνω από γυαλιά και όλα τα υλικά τους είναι ανακυκλώσιμα.

Η ημερήσια παραγωγική ικανότητα της Tetraform είναι 4.000 ασπίδες και έχει ήδη λάβει παραγγελίες για 14.000 ασπίδες από τρεις ιατρικές ενώσεις, ένα νοσοκομείο και έναν ιδιώτη, ο οποίος στη συνέχεια θα δωρίσει τις ασπίδες προστασίας προσώπου σε τρία νοσοκομεία. Βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις με πολλά νοσοκομεία, ενώσεις φαρμακοποιών και σούπερ μάρκετ από όλη τη χώρα. Στις αρχές του μήνα, η εταιρεία παρέδωσε 400 ασπίδες προσώπου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ.

Η EBRD έχει υποστηρίξει πάνω από 70 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) στην Ελλάδα μέχρι στιγμής. Το συμβουλευτικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία που θα τους επιτρέψει να βελτιώσουν την απόδοση και την ανταγωνιστικότητά τους.