EBRD

Ελληνική μαρμελάδα: μια υγιεινή επιλογή για κάθε γούστο!

By Olga Aristeidou

A healthy jam from Greece to satisfy your sweet tooth

in english

Η ΕBRD, η ΕΕ και η Ελλάδα υποστηρίζουν την ανάπτυξη της επιχείρησης Γεωδή

Αποτελούμενη από φρέσκα φρούτα, λαχανικά και βότανα πιστοποιημένης βιολογικής καλλιέργειας από την ελληνική ύπαιθρο, η μαρμελάδα Γεωδή είναι μια από τις πιο νόστιμες και γλυκές απολαύσεις. Βοηθώντας την εταιρεία να εισαγάγει έλεγχο διαδικασιών μέσω του συστήματος SAP, η EBRD συνέβαλε στο να μπορούν να δοκιμάσουν - και να απολαύσουν - τα προϊόντα της Γεωδή περισσότεροι άνθρωποι!

Η Γεωδή ιδρύθηκε το 2007 και η μονάδα παραγωγής της είναι στο Kρυονέρι, Αττικής. Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, όπως μαρμελάδες, chutneys και σάλτσες. Αυτό που την κάνει ξεχωριστή σε σχέση με τους ανταγωνιστές της είναι οι πρωτότυπες γεύσεις που προσφέρει, όπως  το "choco jam", ένα χαμηλό σε λιπαρά, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα γευστικό άλειμμα μαύρης σοκολάτας με φρέσκα φρούτα. Ναι καλά ακούσατε, γευστικό και με χαμηλά λιπαρά!

Η Γεωδή εξάγει τα προϊόντα της σε όλο τον κόσμο, με τις ΗΠΑ, την Γερμανία, τη Ρωσία και την Αυστραλία να αποτελούν τις μεγαλύτερες αγορές της: «Αναγκαστήκαμε να πάμε στο εξωτερικό πολύ νωρίς λόγω της κρίσης στην Ελλάδα. Την πρώτη μας εξαγωγή την κάναμε τέλος του 2010- αρχές του 2011 για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε λόγω της μείωσης της κατανάλωσης στην Ελλάδα» μας δήλωσε η Ελένη Παρασκευοπούλου, υπεύθυνη μάρκετινγκ της εταιρείας. 

Συνδυάζοντας παραδοσιακές σπιτικές τεχνικές με τη χρήση προηγμένου σύγχρονου εξοπλισμού, η εταιρεία Γεωδή εξασφαλίζει ότι η φρεσκάδα και η διατροφική αξία των φρέσκων φρούτων διατηρείται στο τελικό προϊόν.

Αλλά ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της μαρμελάδας Γεωδή; Το μεγαλύτερο μέρος της μαρμελάδας αποτελείται από βιολογικά συστατικά. Η ομάδα της Γεωδή χρησιμοποιεί επίσης όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη, προσπαθώντας να διατηρήσει την περιεκτικότητα σε φρούτο στο 85%. Αυτό είναι ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι οι συνταγές μαρμελάδας αποτελούνται κυρίως από ίσες ποσότητες φρούτων και ζάχαρης.

Εκτός από τις κλασικές γεύσεις - φράουλα, ροδάκινο, πορτοκάλι και κεράσι μεταξύ άλλων - θα βρείτε επίσης γεύση κάστανο, σύκο, περγαμόντο, καρύδι και ακτινίδιο. Οι επιλογές φρούτων για μία ποιοτική μαρμελάδα είναι ατελείωτες.

«Aρχικά ξεκινήσαμε με μαρμελάδες. Θεωρήσαμε ότι ήταν ένας ασφαλής τρόπος για να ξεκινήσουμε μια τέτοια επιχείρηση. Στη συνέχεια πήγαμε στον πιο υγιεινό τομέα, όπου και ήμασταν πρωτοπόροι. Το 2012 ξεκινήσαμε να κάνουμε μαρμελάδες με στέβια. Την εποχή εκείνη, η στέβια δεν ήταν ευρέως διαδεδομένη στην Ευρώπη, έγινε νόμιμη τον Δεκέμβριο του 2013. Το 2014 ήμασταν από τους πρώτους που βγήκαμε στην αγορά με ποιοτικά προϊόντα στέβιας», λέει η κα. Παρασκευοπούλου.

Οι σάλτσες της Γεωδή είναι επίσης εξαιρετικές. Εκτός από τις κλασικές ιταλικές σάλτσες τομάτας και πέστο, μπορεί κανείς να βρει παραδοσιακές ελληνικές σάλτσες με ανατολίτικες επιρροές, συμπεριλαμβανομένων των εξής: ταχίνι, μελιτζάνα, ελιά και ρίγανη.

«Ήμασταν οι πρώτοι που ξεκινήσαμε chutneys στην Ελλάδα, αρχικά δοκιμαστικά αλλά πήγαν πάρα πολύ καλά. Από τότε έχουν ξεκινήσει να παράγουν chutneys κι άλλες εταιρείες.»

Αναζητώντας τρόπους βελτίωσης της ποιότητας των προϊόντων τους, ανάπτυξης νέων και καινοτόμων τεχνικών, αλλά και για να αντιμετωπίσουν τον ισχυρό ανταγωνισμό, η ομάδα της Γεωδή συνεργάζεται στενά με ακαδημαϊκούς, ερευνητικά κέντρα και το τμήμα χημείας και τεχνολογίας τροφίμων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Όπως συμβαίνει με όλες τις εταιρείες στη βιομηχανία τροφίμων, η Γεωδή υποβάλλεται σε πολλούς ελέγχους κάθε χρόνο με σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων και τη συμμόρφωση με κανονιστικές ρυθμίσεις. Μόνο πέρυσι, έπρεπε να υποβληθεί σε δέκα ελέγχους, συμπεριλαμβανομένου ενός από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφάσισαν να ζητήσουν την υποστήριξη της ΕBRD.

Η EBRD, στο πλαίσιο του συμβουλευτικού της προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Κ Κόμβου Επενδυτικών Συμβουλών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της Ελληνικής Δημοκρατίας, έφερε σε επαφή τη Γεωδή με έναν σύμβουλο που βοήθησε την εταιρεία να αρχίσει να χρησιμοποιεί το λογισμικό SAP.

Το SAP είναι ένα επιχειρηματικό λογισμικό για την επεξεργασία δεδομένων και καλύπτει σχεδόν κάθε πτυχή της διαχείρισης μίας επιχείρησης. Αυτό βοηθά τις εταιρείες να είναι πιο οργανωμένες και να ελέγχουν τα προϊόντα τους με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Το SAP προσφέρει στη  Γεωδή μια καλή ευκαιρία να αποκομίσει τα οφέλη των σύγχρονων τεχνολογιών, επιτρέποντας καλύτερο προγραμματισμό ως προς την τυποποίηση της παραγωγικής, εμπορικής και οικονομικής διαδικασίας.

«Περάσαμε διάφορους ελέγχους από πελάτες το προηγούμενο καλοκαίρι και το ότι είχαμε το SAP απεδείχθη πολύ σημαντικό. Αν δεν το είχαμε, δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε τη συνεργασία μας με αυτούς τους πελάτες» δήλωσε η κα. Παρασκευοπούλου.

Τη Γεωδή εμπιστεύονται ήδη πολλοί και γνωστοί Έλληνες και διεθνείς πελάτες και το όραμά της εταιρείας είναι να γίνει ένα παγκοσμίως γνωστό εμπορικό σήμα και ένας αξιόπιστος κατασκευαστής προϊόντων υψηλής ποιότητας. Με το SAP και άλλες βελτιώσεις στον εξοπλισμό τους, το 2019 πέτυχαν 10% ανάπτυξη συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Η EBRD έχει υποστηρίξει μέχρι στιγμής πάνω από 70 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) στην Ελλάδα. Το συμβουλευτικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν τεχνογνωσία και να βελτιώσουν την απόδοση και την ανταγωνιστικότητά τους.