EBRD

Încălzire mai eficientă pentru Bălți

By Volker Ahlemeyer


Anastasia Filip is a Balti citizen directly benefitting from this project

in english

BERD și donatorii modernizează sistemele de alimentare centralizată cu energie termică în Moldova

Pe întreg teritoriul Republicii Moldova, temperaturile se pot menține sub zero pentru cea mai mare parte a iernii. În astfel de condiții, oamenilor le vine greu să se încălzească și să plătească facturile pentru energie. Multe clădiri continuă să aibă sisteme ineficiente de alimentare cu energie termică, care provin încă din timpurile sovietice.

„Nu am avut încălzire adecvată aici de când mă țin minte”, susține Anastasia Filip, o locuitoare. „În apartamentele noastre fie e prea frig fie era prea cald, încât trebuia să deschidem geamurile ca să reglăm căldura din casă.”

De la începutul anului 2019 lucrurile s-au schimbat – nu doar pentru Anastasia Filip, dar pentru întregul oraș Bălți, al doilea după mărime oraș din Moldova. În total, au fost instalate 169 de puncte termice individuale, asigurând cu energie termică 129 de clădiri din oraș, inclusiv blocul de locuințe al Anastasiei.

BERD a investit 7 milioane euro pentru a ajuta orașul să atingă acest obiectiv. Pe lângă punctele termice individuale, fondurile mai contribuie la instalarea unor centrale de cogenerare a energiei termice și electrice, la modernizarea echipamentului, cum ar fi pompe de rețea, ventilatoare și convertoare de frecvență și la înlocuirea cazanelor de încălzire pe bază de cărbune cu sisteme pe bază de biomasă.

Împrumutul este însoțit de un grant de 0,7 milioane euro din Fondul Special al Acționarilor BERD și un grant de 3 milioane euro din Parteneriatul Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (Eastern Europe Energy Efficiency and Environmental Partnership (“E5P”)) în Moldova, cel mai mare donator al căruia este Uniunea Europeană, alături de Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Germania, Lituania, Norvegia, Moldova, Polonia, România, Republica Slovacă și Suedia.

Mulți locuitori ai orașului Bălți se bucură acum de încălzire mai bună, care poate fi cu ușurință controlată și care poate fi reglată în fiecare clădire. Înainte, unele persoane foloseau cazane individuale pe bază de gaz costisitoare pentru a se încălzi. Noul sistem este eficient din punct de vedere energetic și mai ieftin pentru consumatori.

Cu toate acestea, avantajele sunt mult mai multe. Modernizarea mai ajută și la îmbunătățirea securității energetice, deoarece se bazează mai puțin pe gazul importat. În final, aceasta va avea efecte pozitive asupra mediului ambiant, reducând emisiile de gaze cu efect de seră. În total, se estimează o diminuare anuală de emisii de CO2 de circa 18 300 de tone.  

„Acesta este un exemplu al modului în care lucrăm cu partenerii noștri pentru a îmbunătăți viețile oamenilor și construi orașe și economii mai ecologice”, a explicat Angela Sax, șefa BERD la Chișinău. „Sperăm că această investiție la Bălți va inspira și alte municipii”.

„Am doi copii mici și, bineînțeles, le doresc numai ceea ce este mai bun”, spune Anastasia Filip. „Este într-adevăr important să ne gândim mai mult la aspectele legate de mediul ambiant. Mă bucur să știu că sistemul nostru de încălzire este un prim pas spre reducerea poluării dăunătoare a orașului”.

Locuitorii orașului Bălți sunt doar o parte a populației Moldovei, care beneficiază de planurile BERD și ale donatorilor săi de îmbunătățire a serviciilor municipale în toată țara. BERD a început să colaboreze cu municipiile din Moldova mai mult de 20 de ani în urmă, inclusiv prin proiecte în Chișinău, Hâncești, Leova, Ceadâr-Lunga, Orhei, Soroca.

Acestea variază de la troleibuze noi, sisteme mai bune de alimentare cu apă potabilă și de canalizare, reparația străzilor principale până la iluminare publică stradală mai modernă și servicii municipale energo-eficiente, toate pentru a îmbunătăți viețile cotidiene ale oamenilor.

BERD este cel mai mare investitor instituțional, cu peste 1,25 miliarde euro investite în peste 125 proiecte în Moldova.