EBRD

Parcul logistic CTPark Bucharest se dezvoltă și devine ecologic

By Olga Rosca
@olgarosca

Bucharest logistics park grows and turns green

Real estate developer CTP owns the largest portfolio of premium business parks in central Europe, with over 3 million square metres of gross leasable area of class-A properties in more than 60 strategic locations.

in english

BERD și ING Bank România au oferit împreună o finanțare pentru parcul logistic CTPark Bucharest Km 13, situat pe autostrada A1 București-Pitești, la 2 kilometri de capitală

Cele două instituții au pregătit un pachet de finanțare în valoare de 96 milioane de euro, din care ING Bank România 52,2 milioane euro și BERD - 43,8 milioane de euro.

Cele 52 de hectare sunt operate de subsidiara din România a dezvoltatorului imobiliar, CTP, care deține în Europa Centrală cel mai mare portofoliu de parcuri logistice, proprietăți închiriabile din clasa A ce acoperă peste 3 milioane de metri pătrați, localizate în mai mult de 60 de locații strategice.

Împrumutul va fi investit în dezvoltarea operațiunilor dintr-o serie de depozite cu un consum eficient de resurse, ocupate de chiriași ca Orange, compania de management al informațiilor Iron Mountain sau compania globală XPO Logistics. O parte din împrumutul BERD va merge către construcția unui nou depozit în aceeași locație. Noua clădire va fi certificată ca „Foarte Bună” conform standardelor BREEAM, cea mai cunoscută și utilizată metodă de evaluare a performanței ecologice a clădirilor. Clădirile dezvoltate conform standardelor BREEAM asigură bunăstarea oamenilor care lucrează în ele, protejează resursele naturale și fac proprietatea mai atractivă din punct de vedere investițional. 

Economia României rămâne în continuare una dintre cele mai energofage din Uniunea Europeană, cu un consum dublu de energie față de media acesteia. Fondul de clădiri rezidențiale și comerciale, publice și private este un mare consumator de energie, reprezentând 40% din consumul total național de energie.

În prezent, numai trei parcuri industriale din România operează conform standardelor de eficiență energetică. CTPark este în curs de a obține aceste certificări și pentru celelalte spații logistice deținute în țară, CTPark Bucharest West, la 20 km de București. Proiectul a fost finanțat de BERD anul trecut.

Mihaela Bîtu, Head of Wholesale Banking ING România, declară: „În ING, sustenabilitatea este în centrul valorilor noastre și a strategiei grupului. Avem convingerea că acele companii care astăzi iau în calcul schimbările climatice și resursele limitate, făcând tranziția către soluții sustenabile, sunt câștigătoarele economiei de mâine. CTP Group va fi unul dintre câștigătorii pe care ING îi susține atât în România, cât și în alte arii geografice.

Matteo Patrone, EBRD Regional Director în România și Bulgaria, declară: „Eficientizarea resurselor rămâne o prioritate pentru România. Având în vedere creșterea susținută a sectorului industrial, este crucial să setezi standardele pentru operatorii și dezvoltatorii din zona logistică. Primul efort BERD în această direcție a fost făcut anul trecut, prin finanțarea CTPark Bucharest West. Suntem încântați că putem finanța compania în continuare pentru astfel de proiecte sustenabile”.

Vlaho Kojakovic, EBRD Property & Tourism Head: „Fiind o companie-reper în sectorul logistic, determinarea CTP de a implementa soluții verzi în investițiile sale poate deveni un model de urmat și pentru ceilalți jucători de pe piață”.

 

 

Pentru mai multe detalii, contactați

ING Bank România

Silvia Jalea

Senior Corporate Communication Specialist

M: 0745 509 822;

silvia.jalea@ing.ro

 

BERD

Olga Rosca

Media Adviser at European Bank for Reconstruction and Development 

M: +44 207 338 8163

olga.rosca@ebrd.com

 

ING Bank România

ING Bank România este parte a ING Group, instituţie financiară internaţională globală, care oferă servicii bancare unui număr de peste 34 de milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din peste 40 de ţări. Înființată în 1994, ING Bank România este în prezent o bancă universală, oferind produse și servicii tuturor categoriilor de clienți – companii mari și mici, instituții financiare, mici antreprenori și persoane fizice.

Misiunea ING este aceea de a-i susţine pe oameni să fie cu un pas înainte, în viaţă şi în afaceri.

 

Activitatea BERD în România

BERD este o instituție de referință în domeniul investițiilor în România. Banca se concentrează pe stabilitatea și extinderea produselor din sectorul financiar, consolidând infrastructura și eficientizând implicarea în sectorul privat. Totodată participă la restructurarea industriei energetice și eficientizarea consumului de energie printr-o abordare sustenabilă.

Până în present, BERD a investit aproape 8 miliarde în România în mai mult de 400 de proiecte. Numai anul trecut, Banca a investit peste jumătate de miliard în țară, 93% din sumă fiind alocată sectorului privat.