EBRD

EBRD obezbjeđuje 5 miliona eura za crnogorska mikro preduzeća

By Olga Rosca
@olgarosca

EBRD provides €5 million to Montenegrin microfinance lender

Jaap Sprey, Head of the EBRD’s office in Montenegro with Ana Kentera, Executive Director of Alter Modus.

In english

Banka će obezbijediti sredstva preko Alter Modusa vodeće mikrofinansijske institucije u zemlji

EBRD i Alter Modus, najveća nebankarska mikrofinansijska institucija u Crnoj Gori, udružuju snage za poboljšanje pristupa finansijskim sredstvima za mikro i mala preduzeća u zemlji.

EBRD obezbjeđuje 5 miliona eura za Alter Modus kako bi oni ta sredstva plasirali malim preduzećima koja traže finansiranje rasta. Partneri će posebnu pažnju posvetiti finansiranju preduzeća van glavnog grada Podgorice, kako bi promovisali zdravu i uravnoteženu ekonomiju.

U Crnoj Gori, naročito van Podgorice, dugoročni krediti za mala preduzeća su i dalje nedovoljni i to ometa njihov rast i otvaranje novih radnih mesta. Veći pristup finansijama će podstaći nova kreditiranje, pospješiti poslovanje, pomoći otvaranje novih radnih mjesta i dati doprines daljem oporavku privatnog sektora. 

Jaap Sprey, šef kancelarije EBRD-a u Crnoj Gori je rekao: "U Crnoj Gori, kao i u bilo kojoj drugoj zemlji, mala preduzeća predstavljaju kičmu ekonomije. Nebankarske institucije kao što je Alter Modus igraju ključnu ulogu u obezbjeđivanju prijeko potrebnog finansiranja, koje treba da pomogne ovim preduzećima da rastu i da doprinese čvrstom ekonomskom oporavku. "

Prema najnovijoj ekonomskoj prognozi EBRD-a latest economic forecast, crnogorska ekonomija će rasti 3,7 procenata ove godine i 3,3 procenta u 2018. Godini.

Banka je vodeći institucionalni investitor u Crnoj Gori. Do sada je uložila 530 miliona € u preko 50 projekata u zemlji. Njene investicije imaju za cilj da crnogorska privreda postane konkurentnija, integrisana i “zelena”.