EBRD

O nouă tranzacţie în sectorul de producţie din România

By Olga Rosca
@olgarosca

EBRD in new transaction in Romania’s manufacturing sector

In english

Banca finanţează o nouă fabrică în nord-vestul României

Pentru a stimula, în România, investiţiile directe generatoare de noi locuri de muncă, BERD acordă un împrumut de 25 milioane de euro unei filiale a grupului industrial Montana Tech Components AG, cu sediul în Elveţia, care îşi va extinde producţia în ţară. Împrumutul BERD va finanţa construcţia unei noi centrale, eficientizând utilizarea resurselor de către Alu Menziken SRL, companie ce produce profile şi tuburi din aluminiu şi produse extrudate complexe. 

Noua investiţie de 44 de milioane euro din Medieşu Aurit, localitate din nord-vestul României, va ajuta compania să răspundă cererii crescânde din partea clienţilor, în special în sectorul auto.

Montana Tech Components AG şi filialele sale se angajează să instruiască personalul local, aducând în România know-how-ul pe acest segment. Alu Menziken va colabora cu universităţile locale şi cu şcolile de meserii, pentru a oferi mai multe oportunităţi de angajare şi formare a inginerilor locali.

Matteo Patrone, Director Regional BERD pentru România şi Bulgaria, a declarat: “Această investiţie nouă este parte a eforturilor BERD de a stimula investiţiile străine directe în România, care generează locuri de muncă şi sporeşte competitivitatea companiilor ce modelează industriile locale şi forţa de muncă. Creşterea continuă a investiţiilor demonstrează că România îşi construieşte cu succes brandul ca destinaţie favorită de investiţii, în special în sectorul de producţie. BERD este mândră să fie parte a acestor eforturi.”

Montana Tech Components AG, societatea mamă a Alu Menziken, este un partener vechi al BERD. Banca a finanţat anterior subsidiara Universal Alloy Corporation Europe (UACE) din Maramureş, care produce componente de aluminiu pentru producătorii de top de avioane, precum Airbus, Boeing, Bombardier şi Premium AEROTEC. De asemenea, BERD a acordat două împrumuturi pentru a stimula operaţiunile grupului în Croaţia.

Banca este cel mai mare investitor instituţional din România. BERD a investit până în prezent 7.5 miliarde de euro în aproape 400 de proiecte în țară. Conform celei mai recente previziuni a BERD, economia României va creşte în acest an cu 5,3 % şi cu 4,2% în 2018, înregistrând o rată de creştere comparabilă cu cea din perioada anterioară crizei de la mijlocul anilor 2000.