Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare

Preşedintele BERD vizitează România

By Olga Rosca
@olgarosca

Share this page:

The EBRD President is due to meet Romania’s President and Prime Minister, government officials and business representatives.

English translation

Vizita subliniază angajamentul Băncii faţă de România

Sir Suma Chakrabarti, Preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), vizitează România pe 1 si 2 februarie pentru a purta discuţii cu oficialităţile române şi cu partenerii de afaceri.

În Bucureşti, Sir Suma va avea întâlniri cu Preşedintele României, Klaus Iohannis,  Primul Ministru, Dacian Cioloș, Ministrul Finanțelor Publice și Guvernatorul BERD pentru Romania, Anca Paliu Dragu, Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, și cu alte oficialităţi la nivel înalt.

Acesta se va întâlni, de asemenea, cu reprezentanţi ai comunităţii de afaceri pentru a discuta despre climatul investițional, ritmul reformelor şi situaţia economică generală. 

Înaintea vizitei, Sir Suma a declarat: “Conform estimărilor noastre, anul acesta ritmul creșterii economice din România va fi printre cele mai rapide din Europa. Sperăm că investiţiile din sectorul privat se vor extinde în mai multe sectoare ale economiei, pe masură ce încrederea investitorilor va creşte. De asemenea, ne dorim ca investiţiile în sectorul public să se relanseze, și absorbţia fondurilor europene să se îmbunătățească. Ca susţinător al dezvoltării pieţelor de capital, BERD speră ca anul 2016 să aducă noi emisiuni de acțiuni și obligațiuni pe pieţele financiare. România are un potenţial mare, iar BERD este gata să-şi extindă și să-și diversifice activitatea în ţară, drept răspuns la cererile de finanțare.”

BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituţionali din România. Până în prezent, Banca a investit peste 7 miliarde euro şi a mobilizat peste 14 miliarde euro din alte surse de finanţare.

Anul trecut, BERD a adoptat o noua strategie pentru Romania, care stabileşte priorităţile de investiţii pentru următorii patru ani: lărgirea accesului la finanţare, reducerea disparităţilor regionale prin îmbunătăţirea infrastructurii şi creşterea competitivităţii în sectorul privat.

Share this page: