BERD

Împrumut BERD de 20 milioane de euro pentru municipalitatea Arad

By Olga Rosca
@olgarosca


(l-r) Matteo Patrone, EBRD Regional Director for Romania and Bulgaria with Gheorghe Falcă, Mayor of Arad

English Translation

Dezvoltarea sistemului integrat de parcări, componentă a regenerării urbane

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) și Municipiul Arad au semnat astăzi un acord de  împrumut în valoare de 20 milioane de euro pentru îmbunătățirea serviciilor urbane prin introducerea unui nou sistem de management al parcărilor în cadrul programului local de regenerare urbană.

Aradul este un oras istoric situat în vestul României, ce datează din secolul al XI-lea. Astăzi oraşul are o populaţie de 170,000 de locuitori, iar facilitățile de parcare disponibile sunt depășite de numărul mare de autovehicule, atât în zona centrală istorică, cât și în cartierele de blocuri aglomerate construite în perioada comunistă.

Municipalitatea Arad a lansat de câţiva ani un program complex de regenerare Urbană, program care vizează investiții în infrastructură de parcări, spaţii de acces, spații verzi, zone de recreere din toate cartierele, etc. Programul include, de asemenea, introducerea unui sistem modern de management integrat al parcărilor. In acest context, o politică transparentă de stabilire a preţurilor de parcare va genera venituri pentru municipalitate care, la rândul său, va putea implementa alte investiţii necesare pentru oraş.

Împrumutul BERD va fi acordat împreună cu fonduri nerambursabile de Cooperare Tehnică, componentă din Programul Cadru de Finanţare BERD pentru Dezvoltarea Transportului Urban/ Regional în România (“SMART”). Această asistenţă gratuită va veni în sprijinul municipalităţii Arad pentru introducerea unei politici integrate de parcare. Programul SMART a fost aprobat de BERD la sfârşitul anului 2015 ca o facilitate de 120 milioane de euro pentru a sprijini autorităţile locale sau operatorii de transport în finanţarea proiectelor prioritare de infrastructură urbană. Obiectivul este de a îmbunătăţi calitatea transportului local, un sector esenţial în procesul de tranziţie a ţării spre o economie de piaţa eficientă.

Matteo Patrone, Director Regional pentru România şi Bulgaria, a declarat: “Suntem încântaţi să semnăm astăzi acest acord de împrumut cu municipalitatea Arad, un oraş important pentru România în trecut, prezent şi viitor, având în vedere că acest proiect va avea o contribuţie semnificativă la dezvoltarea oraşului în cadrul strategiei locale de regenerare urbană. Decongestionarea traficului şi îmbunătăţirea mobilităţii populaţiei vor sprjini dezvoltarea oraşului, dar şi a întregii regiuni, prin stimularea economiei locale”.

Gheorghe Falcă, Primarul Aradului, a declarat: “Încheierea acestui acord de împrumut marchează astăzi o nouă etapă în dezvoltarea municipiului Arad. Proiectul de Regenerare Urbană aduce funcționalitate și confort pentru cetățenii Aradului, care vor beneficia de parcări moderne și accesibile în zonele în care locuiesc, de spații verzi și de recreere, de locuri de joacă pentru copii.”

BERD are o colaborare de lungă durată cu oraşul Arad încă din 2005. Finanţările anterioare acordate de către BERD au fost utilizate pentru investiţii în reabilitarea infrastructurii urbane şi pentru îmbunătăţirea serviciilor de transport public. Cele mai vizibile simboluri ale parteneriatului cu BERD sunt noile tramvaie cu un grad ridicat de eficienţă energetică, achiziţionate în 2014-2015.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituţionali din România. Până în prezent, a investit peste 7 miliarde de euro şi a mobilizat din alte surse de finanţare mai mult de 14 miliarde de euro. Priorităţile strategice ale BERD pentru perioada 2016-2018 în ţările sale de operare, sunt re-energizarea creşterilor economice, consolidarea integrării regionale şi ameliorarea provocărilor globale.