Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare

BERD sprijină România în absorbţia fondurilor UE şi în implementarea reformelor structurale

By Olga Rosca
@olgarosca

Share this page:

The assistance offered covers support to Romania in drafting sector policies and strategies  as well as designing and implementing priority projects.

English Translation

Colaborarea pe proiectele co-finanțate de UE stimulează creșterea economică

Astăzi la Bucureşti, în prezenţa Primului Ministru, Dacian Cioloş, şi a Preşedintelui BERD, Sir Suma Chakrabarti, a avut loc semnarea unui acord cadru între Guvernul României și Banca Europeana pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), ce are ca obiectiv susţinerea României în utilizarea fondurilor alocate de către Uniunea Europeană pentru proiecte menite să stimuleze dezvoltarea economică și socială a ţării.

Acordul a fost semnat de către Matteo Patrone, Director Regional BERD pentru România şi Bulgaria, şi Emanoil Dascălu, Secretar de Stat la Ministerul Fondurilor Europene.

BERD va folosi experienţa internaţională pentru a sprijini reformele sectoriale și a defini priorităţile operaţionale în câteva domenii importante. Aceste domenii includ infrastructura, energie sustenabilă şi servicii publice, sprijin în atragerea resurselor private şi în introducerea unor mecanisme alternative de finanţare.

 “Autorităţile române vor beneficia de expertiza BERD în efortul acestora de utilizare eficientă şi efectivă a fondurilor structurale europene, astfel încât să genereze creştere economică,” a declarat domnul Patrone.

“BERD doreşte să ofere know-how în dezvoltarea şi implementarea proiectelor sustenabile, cu impact asupra transformărilor economice ale țării. Scopul este acela de a consolida capacitatea României de a absorbi fondurile europene, de a progresa în implementarea reformelor structurale, de a maximiza rezultatele investiţiilor şi a stimula creşterea economica,” a adăugat acesta.

Asistenţa BERD include sprijin la dezvoltarea strategiilor şi a politicilor sectoriale şi la implementarea proiectelor prioritare. Împreună cu Banca Europeană de Investiţii şi Banca Mondială, care au semnat acorduri similare, BERD contribuie la întărirea capacităţii Romaniei de utilizare a fondurilor structurale şi de investiţii ale UE pentru perioada 2014-20.

De la începutul activităţii sale în România, BERD a investit aproximativ 7 miliarde de euro şi a mobilizat peste 14 miliarde de euro din alte surse de finanţare.

Share this page: